Mindent a növénybiztosításról

Egy biztosítási alkuszcég mindent őszintén elmond a növénybiztosításokról.

Határozott vagy határozatlan növénybiztosítást köss?
Mi alapján válassz?

Határozott vagy határozatlan szerződésed van?


November 30 a határideje annak minden évben, amikor legkésőbb foglalkozni kell a határozatlan szerződéseddel. De érdemes róla már a kötés előtt beszélni, mert jó, ha ismered a lehetőségeidet.

Nem mindegyik biztosítónál választhatsz, mert van olyan biztosító, ahol határozatlan szerződés van csak (pl. Agrár), de akkor is jó, ha tudod, mit tehetsz vele és mit nem.

2022-07-05_20_15_15.jpg
Tehát határozott vagy határozatlan a növénybiztosításod? De mi a különbség?


határozott szerződést megkötöd a tárgyévben és december 31.-ével lejár.

Ezért a határozott szerződést nem kell felmondani, magától is megszűnik.

Ennek az az előnye, hogy a következő évben újra lesz választási lehetőséged: bármelyik biztosítónál köthetsz növénybiztosítást.

A hátrányai: ha árat emelnek a biztosítók, akkor rád már a magasabb díjú tarifa vonatkozik. És ha károd lesz a következő év elején, amikor még nem kötötted meg az adott évre esedékes növénybiztosításod, akkor nem fogsz kártérítést kapni, mert még nem él a szerződés.

Díjfizetés szempontjából az a hátránya, hogy a kötés időpontjától számít a biztosító a díjra. Tehát, ha mondjuk májusban kötsz, akkor már hiába kéred azt, hogy négy részletben fizethesd be a díjat, az évből már eltelt öt hónap, emiatt már az első két részletet egyszerre kell majd kifizetned. 

Az állami támogatás miatt a teljes éves díjat október 31-ig várja a biztosító.

határozatlan szerződést megkötöd a tárgyévben és nem jár le magától, hanem tovább megy a következő évre is.

Ezért a határozatlan szerződés nem szűnik meg magától, hanem automatikusan megújul.

Ennek az az előnye, hogy folyamatos a biztosítási védelmed (ha fizeted a díjat) és ha áremelés van, rád az még nem vonatkozik.

Díjfizetés szempontjából az az előnye, hogy az első díjrészletről szóló számlát már januárban kiküldi a biztosító, így ténylegesen is lehetőséged van akár négy részletben fizetni a díjat.

Tavasszal van lehetőséged aktualizálni is: ha a vetésforgó miatt más szántóföldi növényt vetsz, akkor ezt közölnöd kell a biztosítóval. Illetve, ha megváltozik a termények ára vagy a terület hozama, akkor is módosítani kell a szerződést: ezt hívjuk megújításnak. Így biztos lehetsz benne, hogy a szerződésed mindig az aktuális kultúráidnak és az aktuális hozamoknak és áraknak megfelelő.

A hátránya: oda kell figyelned az adott év november 30.-ára, az az utolsó időpont, amíg felmondhatod a határozatlan biztosításodat. Ha ezt elmulasztod, akkor automatikusan megújul és akkor is ki kell fizetned jövőre a díjat, ha nem akartál volna biztosítást kötni.

Mi van akkor, ha nem mondod fel időben a határozatlan szerződésed?


Nézd meg a kötvényed és írd fel a naptáradba, ha tervezel felmondást! Akkor elkerülöd a fel nem mondott szerződés miatti kellemetlenségeket!

Ez azért fontos, mert ha nem mondod fel, akkor tovább él a szerződés a következő évben is. Akkor is, ha abban az évben valamilyen oknál fogva nem mondtad fel. És a biztosító automatikusan küldi az előző évi növényeid alapján a számlát (természetesen aktualizálni van lehetőséged a növényeket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://novenybiztositas.blog.hu/api/trackback/id/tr2917904969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Mindent a növénybiztosításról

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása