Mindent a növénybiztosításról

Egy biztosítási alkuszcég mindent őszintén elmond a növénybiztosításokról.

20% vagy 5% a kárküszöb a növénybiztosításoknál?

Gyakori tévhit, több ügyfelünk keresett meg minket azzal, hogy érdemes-e egyáltalán állami támogatást kérni a növénybiztosításhoz, ha csak a 20% feletti károkat fizetik ki a biztosítók? Azért csak azokat, mert ez szerepel a  VP3-17.1.1-16 kódszámú pályázati felhívásban, amely a növénybiztosítások állami támogatásáról rendelkezik.

Ezek az ügyfelek azt mondják, hogy nem éri meg igénybe venni az állami támogatást, mert kapnak mondjuk pár százezer forintot támogatásként, de akár több milliót is veszíthetnek a 20% alatti károk rendezésekor.

Teljesen jogos lenne az észrevételük, ha tényleg így működnének a növénybiztosítások.

De mi az igazság? Hogyan lesz mégis 5% a kárküszöb?

 

2022-06-25_14_42_51.jpg

Erre ez a magyarázat:

Valóban az az EU-s jogszabály, hogy 20% a kárküszöb az államilag támogatott biztosításoknál.

De a biztosítók megoldották, hogy 5-19,99% közötti kár esetén is fizessenek. Mégpedig úgy, hogy az ügyfél köt egy kiegészítő biztosítást, amely az 5-19,99% közötti károkra vonatkozik.

   És az a csavar benne, hogy nagyon olcsó. 

   Valódi számítás: ha 10 hektár búzára köt csak jégbiztosítást, akkor a búza értéke (ez a biztosítási összeg): 7.150.000.- Ft. (5,5 t/ha hozam és 130.000.- Ft / tonna árral számolva.)

    A biztosítás díja az Agrár Biztosítónál: 55.055.- Ft évente.

    De ez úgy oszlik meg, hogy az államilag támogatott biztosítás díja ebből 52.552,50 Ft. Erre jár az akár 70% állami támogatás. És erre vonatkozik a 20%-os kárküszöb.

    Az 5-19,99%-os kárküszöbre vonatkozó kiegészítő biztosítás díja: 2.502,50 Ft. Erre nem jár állami támogatás, viszont cserébe a biztosító rendezi a károkat 5-19,99% között.

   Ez a hivatalos és szakmai magyarázat arra, hogyan lehet mégis 5% a kárküszöb.

   (Az itt számolt díjak 2022 júniusában voltak érvényesek és 30% kármentességi kedvezményt tartalmaznak. Az aktuális díjak ettől eltérhetnek, kalkulálj aktuális díjat a gombot megnyomva!) (Az 5% kárküszöb nem minden kockázatra vonatkozik, pl. aszálynál 50%. A pontos adatokért vedd fel velünk a kapcsolatot vagy olvasd el a biztosítási feltételeket. Az itt leírtak tájékoztató jellegűek.)

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://novenybiztositas.blog.hu/api/trackback/id/tr1917846621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása