Mindent a növénybiztosításról

Egy biztosítási alkuszcég mindent őszintén elmond a növénybiztosításokról.

5 hiba, amelyet a növénybiztosítást kötő gazdák gyakran elkövetnek
Akár milliókba is kerülhet!

Ezt a cikket az ügyfélszolgálatunkhoz beérkező kérdések és kérések, illetve a szakmai tapasztalatunk alapján írtuk meg: vannak olyan típushibák, amelyeket könnyű elkövetni, sok gazda el is követi és emiatt akár több milliós veszteséget is szenved a gazdaságuk.

Nemcsak ennyi hiba van, amelyekről a cikkben írunk, de ezek a leggyakoribbak.

Ha ezeket elkerülöd, nagy eséllyel már jó növénybiztosítást kötsz. De csak akkor, ha nincsen semmilyen olyan körülmény, amely miatt a te kötésed egyedi számolást igényel. Ilyen lehet például, ha fontos a kárenyhítés és emiatt ki kell számolni a referenciahozamot, vagy volt már elutasított kárigényed. Ekkor vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!

5_hiba_amit_a_novenybiztositast_koto_gazdak_elkovetnek_1.jpg

1. Nem az összes biztosító közül választasz

 Ez a leggyakoribb hiba, amit sokan elkövetnek: van egy jó emberük, akinél már évek óta kötik a növénybiztosítást és körül sem néznek a piacon. Így lehet, hogy túl magas díjat fizetnek vagy túl magas az önrészük vagy mindkettő.

Ezek az esetek gyakran ki sem derülnek, ha nincs kár.

Semmi probléma nincs azzal, ha valaki a jól megszokott kapcsolatával köti meg a növénybiztosítását, de néha érdemes körülnézni a piacon. Ezt nálunk pár perc alatt megteheted, minden kötelezettség nélkül: kalkuláld ki magadnak a növénybiztosításod díját.

 2. Későn kötöd meg a növénybiztosítást

Ha komolyan fontolgatod azt, hogy meg akarod védeni magadat és a gazdaságodat az időjárás okozta pénzügyi károktól, ne halogasd a növénybiztosítás megkötését, mert könnyen kicsúszhatsz fontos határidőkből.

Gyakori hiba, hogy a tavaszi fagyra már csak olyan dátum után akarnak növénybiztosítást kötni, amikor már nem lehet. Tehát már túl nagy a kockázat, ezért a biztosítók nem vállalják.

A másik gyakori ilyen helyzet az, amikor már egyáltalán nem lehet kötni (ez általában május 31, de van, amikor pár napot hosszabbítanak a biztosítók) és a június eleji jégesővel kísért viharok előtt (miután erről szól az időjárás jelentés) és után mindig sokan hívják az ügyfélszolgálatot, hogy kötni szeretnének. De akkor már késő.

Az időjárás egyre változékonyabb és kiszámíthatatlanabb lesz, gazdaként egyre nagyobb szükséged lesz a védelemre: kösd meg időben a növénybiztosítást! Idén volt olyan módozat, amelyre jó eséllyel 70% állami támogatást kapnak az ügyfeleink, így nem is kerül olyan sokba.

3. Rosszul kötöd meg a növénybiztosítást 

Sokan ismerik azt a szabályt, hogy ha a gazda növénybiztosítást köt, akkor ezzel a kárenyhítési rendszerből járó összeg megduplázódik. Ez így igaz, de vannak olyan részletszabályok, amelyek miatt van egy minimális hozam és egy minimális terület, amelyre meg kell kötni a biztosítást. Ha ezt nem érik el a biztosításban szereplő számok, akkor ebből a szempontból nem számít, van-e biztosítása.

Ezért az a legjobb, amit tehetsz, ha kalkulálsz nálunk egy növénybiztosítást és ha ilyen igényed van, akkor felveszed velünk a kapcsolatot és szakértő kollégáink segítenek megfelelő növénybiztosítást kötni.

A másik eset az, amikor olyan alacsony hozamra kötik az biztosítást, amelynél lényegesen több terem. Ilyen esetben alulbiztosítottságról beszélünk. Ami akkor nagy baj, ha kár van, mert akkor a biztosító aránylagos kártérítést alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a kárnak csak annyi részét fizeti ki, amelyre volt biztosítás. Tehát pl. ha a növényben 5M-s kár keletkezik, akkor egy jó növénybiztosítás minimális önrésszel gyakorlatilag kifizetné az egészet. De ha a gazda csak a valódi hozam felére kötött biztosítást, akkor a biztosító is csak a kár felét fogja kifizetni. Ezzel milliókat lehet bukni.

4. Túl magas önrésszel kötöd a biztosítást

Ez egy olyan hiba, amelyet mindenki el tud követni, aki nem megfelelő gondossággal köti meg a biztosítását. És csak a gazda az, aki ebben a kérdésben kompetens, mert ő ismeri a saját gazdaságát és azt, hogy milyenek szoktak lenni a hozamok és a károk.

Egy példával legegyszerűbb szemléltetni: ha a gazda az aszály ellen is védekezni kíván, azt az úgynevezett A csomagos biztosítással teheti meg. De kérdés az, hogy érdemes-e? Ha például az aszály önrésze 50% és a gazda földjein, és még ha aszály is van, akkor sincs általában 50%-nál nagyobb terméskiesés, nem érdemes megkötnie a biztosítást, mert nem fog fizetni. Hiszen a kár az 50%-os önrészen belül marad.

Ezért azt javasoljuk, hogy amikor kollégánkkal beszélsz, akkor az ilyen helyi sajátosságokat is mondd el neki, hogy a megfelelő növénybiztosítást javasolja neked!

5. Nem fizeted be időben a biztosítási díjat

Ez azért fontos, mert ha az ügyfél nem fizet a fizetési határidő (plusz türelmi idő) után, akkor a biztosító kockázatviselés szünetel addig, amíg a díj be nem érkezik. És ha ebbe az időszakban következik be egy kár, akkor nem fog kártérítést kapni a biztosítótól.

Van arra lehetőség, hogy a biztosítási díjat akár 4 részletben is kifizethesd. Így nem akkora teher és folyamatos a védelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://novenybiztositas.blog.hu/api/trackback/id/tr4816636360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Mindent a növénybiztosításról

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása